BejelentésA Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola hivatalos informatikai oldala
Jobb ma egy ötös, mint holnap egy hármas...

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Vírusok

Számítógépes vírusok fajtái, csoportosítása

A számítógépes vírusokat több szempont szerint csoportosíthatjuk. Ilyen szempont szerint lehet az, hogy milyen állományokat fertőznek meg, azaz milyen állományokkal terjednek. Másik csoportosítási szempont lehet, hogy a vírus mennyire károkozó.
Terjedésük szerint lehetnek:

 • Boot vírusok
 • Alkalmazásvírusok
 • Makrovírusok
 • Férgek

Károkozás szerint lehetnek:

 • Rosszindulatú vírusok
 • Ártalmatlan vírusok

  Bootvírusok

  A bootvírusok az első vírusok közé tartoznak. Leggyakrabban akkor terjednek, ha fertőzött lemezzel indítjuk el a rendszert. Ebben az esetben a vírus a merevlemez boot szektorába ágyazódik be, így még az operációs rendszer betöltése előtt aktiválódik. Ennek hatására a fertőzött merevlemez az összes meghajtóba helyezett lemezt megfertőzi. A boot vírusok napjainkban a kevésbé elterjedt vírusfajták közé tartoznak.

  Alkalmazásvírusok

  Az alkalmazás- vagy más néven programvírusok a futtatható kódot tartalmazó (.COM, .EXE kiterjesztésű) állományokat fertőzik meg. A megfertőzött állományokba beírják a saját kódjukat.Két fajtáját különböztetjük meg: hozzáfűződő (append) és felülíró (replace) vírusokat. A hozzáfűződő vírusok az alkalmazások végéhez fűződnek, elhelyeznek azonban a program elején egy kódot, hogy az alkalmazás indulásakor előbb ők töltődjenek be, a program csak később. A felülíró vírusok az alkalmazások elejét írják felül saját kódjukkal, így a fertőzött állomány adatot veszít, és az eredeti állapot nem állítható helyre. Amennyiben egy programvírussal fertőzött fájlt elindítunk, a vírus betöltődik a memóriába és megfertőzi az összes többi elindított programot.

  Makrovírusok

  Elsősorban olyan dokumentumszerkesztő programokat támadnak meg a makrovírusok, melyek elég fejlettek, hogy bizonyos lépéssorozatokat képesek legyenek makrókkal automatizálni. Általában Word és Excel által készített dokumentumokat (.DOC, .XLS) fertőznek meg. Terjedésükhöz elegendő egy fertőzött állomány megnyitása, és a vírus már be is töltődik a memóriába, mely a későbbiekben megnyitott dokumentumokat megfertőzi. A fertőzést általában már csak akkor vesszük észre, amikor már késő.
  A makrovírusok csoportjába tartoznak a levelező vírusok is, melyek elsősorban e-mail útján terjednek. A csatolt fertőzött fájlok megnyitásakor aktivizálják magukat, és általában a levelezési listában szereplő partnereknek írnak levelet, melyhez saját maguk másolatát is hozzáfűzik. Ha a levelezési címlistában nagyon sok partner van, akkor olyan mennyiségű levéláradat indulhat, amely megbénítja egy nagyvállalat levelezőrendszerét is.

  Férgek

  Működésük szempontjából a féreg vírusok eltérőek, mivel nem hagyományos értelemben fejtik ki károkozó hatásukat, hiszen nem tesznek kárt állományainkban. Elsősorban interneten, hálózaton terjednek. Megbújnak a számítógépen, és információt gyűjtenek róla, majd az összegyűjtött információkat tárolják. Ha ismét csatlakozunk az internetre, hálózatra, akkor ezeket a tárolt információkat a megadott címre továbbítják.

  Spyware

  A spyware vagy más néven kémprogramok célja, hogy adatokat gyűjtsenek személyekről vagy szervezetekről azok tudta nélkül a számítógép-hálózatokon. Az információszerzés célja lehet például reklámanyagok eljuttatása a kikémlelt címekre, de akár ellophatják jelszavainkat, számlaszámainkat vagy más személyes adatainkat rosszindulatú akciók céljából is. A vírusokhoz hasonlóan lehet őket „beszerezni”.

  Egyebek

  Trójai programok
  Hasznos alkalmazásnak álcázza magát, miközben kártékony hatású. Hatásukat csak elindításuk után fejtik ki.
  A trójai programok annyiban hasonlítanak a vírusokra, hogy szükségük van valamilyen hordozó programra. A szaporító rész azonban hiányzik belőlük, így a terjedésüket csak a hordozó programnak köszönhetik.
  Lopakodók
  Az antivírus programot és az operációs rendszert megkerülve a gép memóriájában maradva, a fájl méreteit, az operációs rendszer jellemzőit és a könyvtár struktúráját megváltoztatják.
  Retrók
  A víruskereső alkalmazásokat nemcsak kijátszani, hanem hatástalanítani is igyekeznek.
  Poliformok
  Bármely vírus lehet poliform. Hogy nehezebben lehessen elcsípni azokat, minden fertőzéskor megváltoznak.

 

 

 

 

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

1.óra

 

 

 

10b 2 csoport

 

2.óra

 

 

10b 2 csoport

 

 

3.óra

 

 

10b 1 csoport

 

 

4.óra

 

 

 

 

 

5.óra

 

 

 

10b 1 csoport

 

6.óra

 

9a 1 csoport

 

9b 1 csoport

 

7.óra

 

9c 1 csoport

 

9b 2 csoport

 

8.óra

 

9c 2 csoport

 

Szakkör

 

9.óra

 

Szakkör

 

Szakkör

 

10.óra

 

Szakkör

 

 

 

 

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!